PRAVDA: Viac ako polovica firiem má problémy

15.05.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Splácať načas svoje záväzky má na Slovensku problém asi 60 percent spoločností, tvrdí dnešná PRAVDA. Medzi firmami sa prehlbujú dlhy, množia sa súdne spory a ak spotrebiteľ narazí na firmu v problémoch, môže s veľkými ťažkosťami reklamovať nekvalitný tovar.
Firmy tvrdia, že ide o dôsledok krízy, vysokého daňovo-odvodového zaťaženia, ako aj prekážok v podnikaní, napríklad pomalého súdnictva. Podľa spoločnosti Bisnode Slovensko, ktorá hodnotí rizikovosť firiem, je momentálne na Slovensku len 40 percent dôveryhodných firiem. Stabilnejšie firmy sú skôr na západe Slovenska, naopak na východe sa podniká horšie.
Firmy v problémových regiónoch tak musia počítať s horším hodnotením od nezávislých inštitúcií. V rámci odvetví sa u nás najlepšie podniká vo finančníctve a poisťovníctve. Zlá situácia je v stavebníctve či v službách. Spoločnosť Bisnode prideľuje firmám na základe ich stability ratingy. Kým v roku 2011 malo najlepší rating 20 percent firiem, teraz je to už len 14, píše denník na str. 12 v článku s názvom "Viac ako polovica firiem má problémy".
 

Vyberte región